UKK – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Löydät vastauksia kysymyksiin, joita esitetään laiturin rakentamisesta ja laiturin korjaamisesta. Vastauksissa on vinkkejä myös säädettävien laiturinjalkojen käyttöön ja kerrotaan jalkalaiturin etuja suhteessa ponttonilaituriin.

Lotta-jalkalaiturin asentamisen vaikeus tai helppous riippuu olennaisesti olosuhteista. Jos rantapenkka on korkealla vedenpintaan nähden, voi elementtien nostaminen vedestä maalle olla aika raskasta. Matalassa, loivasti syvenevässä rannassa, jossa elementit voi vetää vedestä/veteen, asentamisen pystyy tekemään yksinkin.

Molempien asentamisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Jalkalaiturin puuelementti kelluu vedessä ilman mitään apukellukkeita. Sen käsittelyssä ei tarvitse varoa rikkomasta ponttoneita esimerkiksi rannassa oleviin kiviin tai kantoihin. Pelkkä jalkalaiturin puuelementti kestää kovaakin käsittelyä ja sen voi tarvittaessa vinssata esimerkiksi ketjutaljan avulla maalle tai kalliolle. Jalkalaiturin asentaminen ja purku on huomattavasti helpompi tehdä kahluuhousujen kanssa kuin veneestä käsin. Jos haluat mahdollisimman helposti asennettavan/purettavan Lotta-jalkalaiturin, niin valitse sellainen malli, jonka pystyt kasaamaan kahluuhousuja käyttäen. Etenkin asiakkaille, jotka tarvitsevat laiturin käyttöön heti keväällä jäiden lähdettyä, tällä asialla on iso merkitys. Jos kasaat laiturin vasta veden lämmettyä, ei veden syvyydellä ole enää niin suurta merkitystä. Katso jalkalaiturin asennusvideo.

Viime vuosina suosiotaan ovat lisänneet laituriratkaisut, joissa päätylevike ei ole perinteisesti laiturin päässä. Näissä ratkaisuissa on paljon hyviä puolia. Keväällä vesi on kylmää ja usein korkeammalla kuin myöhemmin kesällä. Voit asentaa aikaisin keväällä pelkät kulkusillat tai kulkusillat ja päätylevikkeen, jolloin sinulla on laituri esimerkiksi veneeseen kulkua tai veden ottamista varten. Jos tarvitset myöhemmin kesällä laituriin lisää pituutta veden laskemisen tai vaikkapa veteen hyppäämisen takia, voit silloin asentaa tarvittavan määrän kulkusiltoja levikeosan jatkeeksi. Useimmiten veden pinta on jo tässä vaiheessa laskenut, ja laiturin asentaminen on helpompaa kuin korkean veden aikana. Päätylevikkeen asentaminen on paljon hitaampaa kuin kulkusiltojen asentaminen. 

Ensimmäistä kertaa uutta laituria asennettaessa, laiturin rantakiinnitystä tehtäessä, saatetaan tarvita joitain työkaluja. Jatkossa laiturin kasaamisessa ja purkamisessa ei tarvita mitään työkaluja.

Lotta Laitureissa on vuosien kokemusten perusteella tarkoituksella pienennetty pohjalaipan kokoa. Kovassa pohjassa kuten hiekassa tai savessa pohjalaipan koko antaa aivan riittävän tukipinnan kannattelemaan jalkalaituria. Pohjissa, joissa kovan pohjan päälle on muodostunut pehmyt kerros, pienempi pohjalevy painuu tästä pehmytkerroksesta läpi useimmiten jo heti asennuksen aikana tai muutaman tunnin kuluessa. Laituri asettuu lopulliseen korkeuteen nopeasti, eikä sitä tarvitse suoristaa jatkuvasti kesän aikana. Järven pohjassa on usein kiviä, joita ei pystytä siirtämään pois laiturijalan kohdalta. Pienemmälle pohjalaipalle löytyy helpommin tila kivien välissä kuin isolle pohjalevylle.

Viime vuosina suosiotaan ovat lisänneet laituriratkaisut, joissa päätylevike ei ole perinteisesti laiturin päässä vaan heti rannassa. Näissä ratkaisuissa on paljon hyviä puolia. Keväällä vesi on kylmää ja usein korkeammalla kuin myöhemmin kesällä. Voit asentaa aikaisin keväällä pelkät kulkusillat tai kulkusillat ja päätylevikkeen, jolloin sinulla on laituri esimerkiksi veneeseen kulkua tai veden ottamista varten. Jos tarvitset myöhemmin kesällä laituriin lisää pituutta veden laskemisen tai vaikkapa veteen hyppäämisen takia, voit silloin asentaa tarvittavan määrän kulkusiltoja levikeosan jatkeeksi. Useimmiten veden pinta on jo tässä vaiheessa laskenut, ja laiturin asentaminen on helpompaa kuin korkean veden aikana. Päätylevikkeen asentaminen on paljon hitaampaa kuin kulkusiltojen asentaminen. 

Tässä tapauksessa pistekuorma laiturijalan pohjalaipalle saattaa olla liian suuri. Voit helposti kiinnittää pohjalaippaan esimerkiksi filmivanerista tehdyn lisätuen tai tilata meiltä alumiinisen lisätuen. Lisätuen koko ja tarve tulee aina arvioida tapauskohtaisesti.

Lotta Laiturijalan putkiosaa voi lyhentää yläpäästä esimerkiksi kulmahiomakoneella katkaisemalla.

Ota myyntiimme yhteyttä ja tilaa pidempi jalkaputki varaosana Lotta Laiturijalkaan. Koko laiturijalkaa ei tarvitse vaihtaa. Voit myös vaihtoehtoisesti tilata jatkoputken laiturijalalle.

Suojaisissa paikoissa, joissa ei ole voimakasta aaltorasitusta, laiturin voi asentaa hyvin lähelle vedenpintaa. Järvenpohja vaikuttaa olennaisesti siihen, miten hyvin Lotta-jalkalaituri kestää aaltorasitusta. Kovassa/kivisessä pohjassa jalan pohjalaippa ei painu järvenpohjaan, mutta hiekassa ja esimerkiksi puolikovassa savipohjassa pohjalaippa painuu hiukan järvenpohjaan ja samalla ikään kuin liimaa laiturin kiinni paikalleen. Lähtökohtaisesti jalkalaituri on helpompi saada kestämään aaltorasitusta paremmin kuin ponttonilaituri.

Syvään mutapohjaan laiturijalkaa ei voi asentaa. Usein tilanne on se, että kovan pohjan päälle on muodostunut pehmoinen kerros. Tämä ei haittaa jalan asentamista, kunhan tiedetään, että pehmoisen kerroksen alta löytyy kantava pohja ja jalan pituus osataan mitoittaa sen mukaisesti.

Jalan pituus riippuu siitä, kuinka korkealle laiturin suhteessa vedenpintaan haluaa asentaa. Jalan pituus kannattaa laskea esimerkiksi näin: järvenpohjasta vedenpintaan 1 metri, laiturin runko halutaan jättää 0,10 metrin päähän veden pinnasta ja laiturielementin paksuus on 0,15 metriä. 1 metri + 0,10 metriä + 0,15 metriä = 1,25 metriä laiturinkanteen, mikä on minimipituus Lotta Laiturijalalle. Eli 1,50 metrin Lotta Laiturijalka riittää tähän syvyyteen. Muista ottaa huomioon vedenpinnan mahdollinen vaihteluväli.

Valmistamme ja myymme itse tuotteemme. Meillä ei ole jälleenmyyjäverkostoa tuotteillemme, koska haluamme olla varmoja, että asiakkaamme saa aina ensiluokkaista palvelua kilpailukykyiseen hintaan. Katso Myyntipaikat

Elementtien keskimääräiset painot ovat: 0,7 x 3 m 50 kg, 0,7 x 4 m 65 kg, 1,25 x 3 m 85 kg, 1,25 x 4 m 105 kg, 2 x 2,5 m 105 kg ja 2,4 x 2,7 m 130 kg. Laiturielementtien paino riippuu paljon siitä, kuinka märkää puu on. Todellisen painon vaihteluväli voi poiketa edellä mainituista painoista +/- 25 %.

Koska jalkalaiturissa ei ole ponttoneja, jotka saattaisivat painua kasaan elementin alla lumen painosta, on Lotta-jalkalaiturin talvisäilytys hyvin helppoa. Elementille tarvitsee vain olla melko suora alusta, jonka päällä se talvehtii. Voit laittaa esimerkiksi laudanpätkiä elementin rungon alle alustan tasaamiseksi.

Riippuu olosuhteista. Jos jäät eivät liiku talven tai jäidenlähdön aikana, niin laiturin voi jättää talveksi paikalleen. Lumi ja pakkanen eivät vaurioita laituria, mutta jäiden liikkuminen saattaa aiheuttaa vaurioita. Laiturin paikalleenjättäminen on aina omistajan vastuulla, eivätkä jään aiheuttamat vauriot kuulu takuuseen.

Kuljetamme laiturin omalla kalustollamme tai lainaamme veloituksetta käyttöösi perävaunun, jolla voit halutessasi kuljettaa laiturin itse. Kolmesta elementistä muodostuvan laiturin voi kuljettaa jarruttomalla perävaunulla. Useammasta elementistä koostuvan laiturin kuljettamiseen tarvitaan jarrullinen perävaunu. Sen kuljettajalla pitää olla ns. pikku E -ajokortti. Varmistathan autosi maksimivetopainon jarrullisella perävaunulla.

Kaipaatko vastausta vielä johonkin muuhun kysymykseen?

Jos et löytänyt vastausta laiturikysymykseesi UKK-osiosta, ota yhteyttä myyntiin.